Auto gewrapt? Verzekering en RDW regelen!

Auto wrappen of overspuiten wint aan populariteit in Nederland. Door carwrapping krijgt je wagen een frisse uitstraling met een folie die eroverheen wordt aangebracht. Wil je jouw alledaagse auto omtoveren tot een opvallende mat-zwarte wagen of een sprankelend voertuig met tijgerprint? Dat kan! Maar er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden, vooral met je autoverzekering en bij het RDW. Lees hier alles over auto wrappen

Meldingsplicht bij het RDW
Je auto’s kleur staat vermeld op het kentekenbewijs. Wijzig je deze kleur, dan dien je dit officieel te melden bij het RDW. Dit kan simpelweg via een online formulier op hun website. Zelfs tijdelijke carwraps dien je te registreren.

Tekst gaat verder onder de foto.

Verzekering: Wat is gedekt?
Voor auto’s met enkel een WA-verzekering verandert er niets wanneer je van kleur wisselt. De kleur heeft immers geen invloed op je premie of acceptatie. Bij schade veroorzaakt door anderen wordt je carwrap of nieuwe lak vergoed door de verzekering van de tegenpartij. Is je auto (beperkt) casco verzekerd? Dan is ook schade aan je eigen auto gedekt. Afhankelijk van de gebruikte techniek en kleur is het raadzaam de verandering aan je verzekeraar te melden.

Het overspuitproces
Overweeg je een overspuiting? Gangbare metallic kleuren veranderen niets aan je dekking. Maar voor unieke kleuren zoals mat blauw of wit parelmoer kan het anders liggen. Raadpleeg je verzekeraar om te controleren of de nieuwe lak onder je dekking valt.

Schade aan je wrap
Bij schade aan een gewrapte auto moet de folie eerst verwijderd worden voor herstel. Het verwijderen en opnieuw aanbrengen van de wrap kan prijzig zijn. Controleer bij je verzekeraar of je carwrap gedekt is. Zo niet, dan kun je je dekking vaak uitbreiden.

Een tweedehands auto aanschaffen?
Bij het kopen van een tweedehands auto kan het zijn dat de vorige eigenaar deze heeft laten wrappen. Check daarom altijd de registratie bij het RDW en je verzekering. Het is ook essentieel om te controleren of er verborgen schade is onder de wrap. Wat nu misschien niet zichtbaar is onder de folie, kan later duidelijk worden wanneer je besluit de wrap te verwijderen. Wees dus altijd alert en grondig bij de inspectie van een gewrapte occasion.
nl_NLDutch