8 weetjes voordat je gaat lampen tinten

1. HET KIEZEN VAN DE JUISTE TINT

  • Light: Meestal geschikt voor koplampen. Zorgt voor een subtiele tint waarbij de lichtopbrengst minimaal wordt beïnvloed.

  • Medium: Wordt vaak gebruikt op achterlichten voor een iets donkerdere uitstraling.

  • Dark: Wordt zelden gedaan vanwege de sterk verminderde lichtopbrengst. Als je toch voor een donkere tint wilt gaan, is dit het beste voor de achterlichten. Voor koplampen is dark te donker en vermindert het de veiligheid.

Vind hier de prijzen van lampen tinten.

 

2. STANDAARD FOLIE OF PPF FOLIE

De twee belangrijkste verschillen tussen standaard tintfolie en PPF-folie zijn:

  1. Sinaasappelhuid: Standaard tintfolie heeft vaak een lichte textuur, ook wel sinaasappelhuid genoemd, die op achterlichten minder opvalt. PPF-folie is daarentegen helder en glad, wat zorgt voor een strakkere afwerking, vooral op koplampen.

  2. Prijs: PPF-folie is duurder dan standaard tintfolie, maar de extra kosten komen met een hogere kwaliteit en een betere bescherming van de lampen. (zie foto)

Je hele auto met PPF folie beschermen? Lees er hier alles over.

3. VOORDELEN VAN LAMPEN TINTEN

  • Stijlvolle uitstraling: Getinte koplampen en achterlichten geven je auto een unieke, strakke look.

  • Bescherming: De folie (zeker PPF folie) beschermt de lampen tegen krassen, vuil en steenslag, wat de levensduur van de lampen kan verlengen.

  • UV-bescherming: De tintfolie helpt ook om de lampen te beschermen tegen schadelijke UV-straling, wat verkleuring of beschadiging kan voorkomen.

4. WETTELIJKE REGELS EN HANDHAVING

Wanneer het gaat om het tinten van autolampen, is het volgens de regelgeving verboden om iets op de lampen aan te brengen dat de lichtopbrengst beïnvloedt. Dit betekent dat elke vorm van tintfolie, zelfs als het een lichte tint is, officieel niet is toegestaan.

Als je ervoor kiest om toch je lampen te laten tinten, is dit altijd op eigen risico. Je kunt hiermee in overtreding zijn en het kan problemen geven bij de APK-keuring of bij een verkeerscontrole.

5. APK-KEURING

Bij de APK-keuring wordt gecontroleerd of de verlichting van je auto voldoet aan de wettelijke eisen. Getinte koplampen of achterlichten kunnen hierbij een probleem vormen, omdat de regelgeving stelt dat de lichtopbrengst en het lichtbeeld niet nadelig mogen worden beïnvloed.

Als de lampen door de tintfolie niet meer voldoen aan deze eisen, kan je auto niet goedgekeurd worden. Daarom is het belangrijk om te weten dat het tinten van lampen een afkeuringspunt kan zijn en dus op eigen risico wordt uitgevoerd.

Citaat Artikel 128 APK regelgeving

  1. De glazen van de lichtarmaturen mogen niet zijn bespoten, geverfd of beplakt.
  2. De glazen van de lichtarmaturen aan de achterzijde van het voertuig, met uitzondering van de achteruitrijlichten, mogen geen barsten of gaten vertonen waardoor wit licht naar achteren kan worden gestraald.

6. UITSPRAAK VAN DE KANTONRECHTER

De regels omtrent lampen tinten zijn niet altijd even duidelijk, maar recent heeft een kantonrechter vastgesteld dat getinte lampen legaal kunnen zijn, zolang ze de lichtopbrengst of het lichtbeeld niet nadelig beïnvloeden.

Boetes voor getinte lampen

De politie schrijft vaak boetes uit op basis van feitcode N550, waarin staat dat lichtarmaturen niet mogen worden aangepast als dit de functie van het licht belemmert. Dit betekent dat als de getinte folie de lichtopbrengst niet aantast, een boete discutabel is.

De zaak rond getinte lampen

Een zaak waarbij een BMW-eigenaar een boete kreeg voor het tinten van zijn koplampen, leidde tot een interessante uitspraak. De eigenaar kreeg een boete, ondanks dat de getinte folie geen negatieve invloed had op het lichtbeeld. Na een betoog oordeelde de rechter dat de boete onterecht was, omdat de agent niet kon aantonen dat de lichtopbrengst werd beïnvloed.

Tintfolie mag, met voorzichtigheid

Als je getinte koplampen of achterlichten wilt, is het belangrijk dat de folie geen impact heeft op de lichtopbrengst. Om dit zo goed mogelijk te bereiken is te kiezen voor een lichte tint zodat dit het minste effecte heeft op de lichtopbrengst.

7. WIJ TINTEN LAMPEN OP EIGEN RISICO

Het tinten van koplampen en achterlichten is altijd op eigen risico. Hoewel er uitspraken zijn gedaan door de kantonrechter waarin wordt gesteld dat getinte lampen legaal kunnen zijn, hangt de handhaving af van individuele agenten en APK-keurmeesters. Er blijft altijd een risico op een boete of afkeuring tijdens de APK-keuring.

Bij WrapAndGo kunnen we daarom niet aansprakelijk worden gesteld voor boetes of afkeuringen die voortvloeien uit het tinten van lampen. Wij adviseren je om hier rekening mee te houden voordat je een keuze maakt.

8. DE FOLIE IS GEMAKKELIJK TE VERWIJDEREN

Tintfolie is eenvoudig te verwijderen zonder schade aan de onderliggende oppervlakken. Na een bepaalde periode kan het echter zijn dat er wat lijmresten achterblijven, maar deze zijn gemakkelijk te reinigen. 

Beste manier om dit te doen is een hetelucht fohn gebruiken. Als er lijmresten achterblijven dan kan je deze eenvoudig met stickerverwijderaar verwijderen.

nl_NL